Više od polovine vozača kupuje polovne zimske pneumatike

0
201

Više od polovine vozača kupuje i koristi polovne (reparirane) zimske pneumatike, pokazala je anketa sprovedena na 2.850 vozača i 85 vulkanizerskih radnji u pet gradova Srbije.

Kako je objavilo Udruženje Pobuna na svojoj Instagram stanici osnoivni razlog za kupovinu i korišćenje polovnih (repariranih) zimskih pneumatika kod više od 75 odsto ispitanih jeste štednja usled lošeg materijalnog stanja.

Ostalih 25 odsto vozača koji kupuju polovne (reparirane) pneumatike, kao razlog za kupovinu istih navode naviku ili verovanje da je razlika u kvalitetu između novih i polovnih minimalna.

„Samo 29 odsto ispitanih vozača kupuje nove zimske pneumatike, a od tog broja 52 odsto iste kupuje na rate jer nemaju mogućnost da od jednom plate iste.
14 odsto vozača zimi koristi letnje pneumatike jer nemaju novca za kupovinu zimskih u 90 odsto slučajeva dok 10 odsto vozača zimi koristi letnje pneumatike jer su tako navikli ili smatraju da im zimski ne treba“, navodi Udruženje Pobuna.

Procentualno gledano polovne pneumatike najviše kupuju i koriste vozači u Nišu i Kragujevcu ( preko 60 procenata). Najviše novih pneumatika imaju vozači u Beogradu 39 odsto ali takođe čak 24 odsto vozača u Beogradu zimi koriste letnje pneumatike.

„Prosto gledano većina vozača koristi pneumatike koji su polovni (reparirani) ili koji su neodgovarajući (letnji). Automobil je luksuz ali bezbednost je iznad svakog luksuza, nekad je bolje doneti odluke razumne i teške ali tako ćete bezbedno stići kući i samo malo sporije jer ćete ići peške. Velike nesreće nastaju iz malih
uzroka“, dodaje Pobuna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here