Vlada Japana svakom građaninu daje 857 evra pomoći

0
231

Japanske vlasti će dati 100.000 jena (857 evra) svakom stanovniku, bilo da je Japanac ili stranac, kako bi pomogle u održavanju privrede tokom pandemije koronavirusa, izjavio je premijer Šinzo Abe.

“Uložićemo napore da svi brzo dobiju novac”, rekao je Abe na konferenciji za novinare, na kojoj je objasnio zašto je vanredno stanje proširio na celu teritoriju zemlje. 

Japanska vlada je prvobitno planirala da domaćinstvima kojima su prihodi smanjeni od početka epidemije pokloni 300.000 jena (2.750 evra) ali je na kraju odlučila da drugačije rasporedi pomoć i svakom građaninu dodeli novac.

Abe se izvinio zbog zbrke koja je nastala tom promenom odluke.

Ta mera pomoći je deo plana ekonomskog oživljavanja u iznosu od oko 900 milijardi evra. U Japanu je registrovano 9.100 zaraženih od koronavirusa, od kojih je 148 preminulo.

Vlasti su prvobitno uvele vanredno stanje u sedam regiona, među kojima u Tokio i Osaku, ali je ta mera proširena na celu zemlju kako bi se smanjila putovanja tokom takozvane “Zlatne nedelje” krajem aprila i početkom maja, kada Japanci obično imaju nedelju dana odmora.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here