Vlast uverava – metro u Beograd stiže, ali nejasno je kada

0
274

Izborne kampanje i političke prilike u Srbiji se iz godine u godinu menjaju, ali jedna tema o kojoj se gotovo uvek govori uoči izbora je konstantna – metro u Beogradu. U Vladi je danas potpisan Sporazum o donaciji između dve vlade – Francuske i Srbije, a Francuska donira 8,3 miliona evra za izradu studije izvodljivosti… Vlast uverava – metro stiže, ali nejasno je kada?

Ne, na snimcima iz srpske prestonice nema metroa, jer da ima – to bi značilo da su predstavnici vlasti ispunili obećanje koje su građanima Srbije odavno dali: da će Beograđani imati metro.

Iako vlast nakon današnje donacije Francuske od 8,3 miliona evra kaže da “nema nazad”, pitanje je kada će se krenuti napred, jer se u izjavama rokovi samo pomeraju, a u realnosti – sve stoji tamo gde je bilo i ranije.

“Beograđani će imati priliku kao u ostalim svetskim metropolama, da se voze metroom, metroom koji je integrisan u sistem BG voza, dve linije metroa, četiri linije BG voza, na taj način će metro povezati ceo grad…”, rekao je Siniša Mali, nekadašnji gradonačelnik Beograda, u februaru 2018. držeći kartu metroa u ruci.

Ni jedan metar zemlje nije bio iskopan, ali to nije sprečilo predstavnike vlasti da karte za nepostojeći metro stave kao “ulog” u trci za poverenje birača. Pred nove izbore, iz Vlade tvrde da poverenje nisu izneverili, već da je zadatak pred njima težak i da zahteva vreme.

Novac koji Srbija dobija od Francuske biće, navode u Nemanjinoj 11, iskorišćen za studiju izvodiljivosti, koja bi trebalo da bude gotova u narednih godinu dana, ili u prvoj polovini 2021.

“Mi očekujemo da će Sporazum da se realizujesa beogradskim preduzećem “Beogradski metro i voz”, koji će biti na kraju potpisnik komercijalnog ugovora između tog preduzeća i francuske kompanije “Ežis” koja će raditi na studiji opravdanosti i idejnom rešenju, kao i na proceni uticaja na životnu sredinu… Mi očekujemo da za godinu dana to imamo kao tehničku dokumentaciju. U međuvremenu, mi svi radimo i ja ne mogu kontretno da vam odgovorim da li će kineski partner raditi građevinski deo, francuski – telekomunikacije, razgovaraju i kineski i francuski, razgovara i Vlada Srbije i Francuske i Kine”, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja.

“Kada ovaj posao bude završen steći će se uslovi da se izda građevinska dozvola i počne izgradnja beogradskog metroa. Sve činimo da izgradnja počne do kraja 2021. godine”, naveo je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Predstavnici vlasti ne kriju da su, kako sami kažu, “srećni zbog metroa”, jer su mnogi o njemu govorili, ali navode da niko nikada nije imao projekat i bio tik pred izvođenje radova.

“Našao sam danas novine iz 70. godine, Branko Pešić najavljuje metro, Đilas je jedno 50 puta najavljivao taj metro… Ja vam garantujem da ćemo 2020. godine krenuti u radove. I ovo nije za novine i nije za televizije i nije za priču, ovo vam lično GARANTUJEM da ćemo da uradimo”, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u Kaluđerici, februar 2018. godine.

Iako se mnogo toga ne zna, procenjuje se da će “najveći infrastrukturni projekat u istoriji Beograda” koštati oko 4,5 ili 5,5 milijardi evra. Jednom – kad se lične garancije i politička obećanja ispune.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here