Vozači, evo kako da očistite kola od koronavirusa

0
295

Vozačima se ovih dana, pored redovnog održavanja automobila, preporučuje da zbog zaštite od koronavirusa detaljnije čiste i dezinfikuju unutrašnjost vozila. Šta to podrazumeva?

– Neophodno je da se detaljno očiste sve dodirne površine, uključujući volan, ručke na vratima, ručicu menjača, svu dugmad, ručice za brisače, naslon za ruke putnika i vozača, posebno ako se u automobilu vozio neko ko ima simptove bolesti – savet je Dženifer Stokburger, direktorke operativnog odelenja u auto test centru „Consumer Reports ”.

Za vozače taksija ili prevoznike, kao i one koji voze iznajmljen ili zajednički automobil, redovno čišćenje ovih površina je – obavezno. S obzirom da je unutrašnjost automobila osetljivija na sredstva za čišćenje, od recimo kuhinjske radne ploče ili umivaonika, treba biti oprezan da ne bi došlo do oštećenja.

Sredstva koja se koristite za čišćenje u domaćinstvu, a koja ubijaju virus na tvrdim površinama, uz nekoliko izuzetaka, mogu da se upotrebe i za čišćenje unutrašnjosti automobila. Rastvor alkohola, koji sadrže najmanje 70 posto alkohola, efikasan je protiv virusa. Skoro svaka unutrašnja površina vozila može se sa njim očistiti.

Međutim, šta god da radite, nemojte koristiti izbeljivač (varikina) ili vodonikov peroksid (hidrogen) u unutrašnjosti automobila. Iako mogu da neutrališu virus na površinama, verovatno će oštetiti presvlake automobila.

Takođe, stručnjaci savetuju da se ne koristi sredstva za čišćenje na bazi amonijaka na automobilskim ekranima osetljivim na dodir, jer mogu oštetiti njihove premaze protiv sjaja i otisaka prstiju. Pranje sapunom i vodom može da uništiti virus.

– Često nismo u situaciji da biramo, zato treba iskoristiti ono što je pri ruci, kao što su sapun i voda koji mogu da uklone rizik. Kada čistimo, trenje, takođe, učestvuje u uništavanju patogena – kaže dr Stiven Tomas, šef odelenja za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu u Sirakuzi.

Sapun i voda su, takođe, dobar i pouzdan izbor za tkanine u vozilu i stariju kožu, koja je možda već počela da puca. Koža i imitacija kože u automobilima uglavnom imaju poseban premaz za zaštitu, koji se čisti alkoholom.

Međutim, koža je uglavnom obojena, a previše intenzivno čišćenje može oštetiti boju. Zato se savetuje, posebno kada su u pitanju kožne presvlake, posle čišćenje zaštitna krema. Ukoliko su u automobilu presvlake na sedištama od tkanina, treba biti pažljiv sa upotrebom vode i sapuna. Nije cilj napraviti mnogo pene, teško je posle izaći na kraj sa njom.

Nije dobro ni ako se tkanina natopiti vodom koja prodre do sunđera koji je ispod, jer bi mogao da se pojavi buđ i neprijatan miris. Zanči, cilj je lagano čišćenje sa malom količinom vode i deterdžentom za veš.

Danas je teško zamisliti život bez magične krpe. Stručnjaci preporučuju čišćenje svih površina krpom od mikrofibera, zato što je ona napravljena tako da briše čestice prašine i prljavštine pre nego što one ogrebu nežne ili sjajne plastične površine.

Poređenja radi, prljavština i nečistoće iz automobila mogu se zalepiti na najčistiji papirni ubrus ili salvetu i izgrebati površine u autu poput brusnog papira. Pre i posle čišćenja, pravilo broj jedan je operite ruke, takođe i pre i posle vožnje. Pranje ruku je još uvek jedan od najboljih načina da se odbranite od kovida 19.

Ovo pravilo neka postane navika bez obzira na epidemiju koronavirusom, jer možete da očistite volan, ali ako imate prljave ruke – vratićete tu prljavštinu.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here