Vrhunac epidemije prošao u Kini, lekari proslavili skidanjem zaštitnih maski

0
196

Više od 126.000 ljudi zaraženo je koronavirusom širom sveta, dok su 4.624 osobe preminule, prenosi Rojters. Kuba, Honduras i Obala Slonovače prijavili su prve slučajeve zaraženih, a Bugarska, Irska, Švedska, Indonezija i Grčka prve žrtve.

Vrhunac epidemije u Kini je prošao objavile su vlasti. To su proslavili i lekari iz Vuhana, skidanjem zaštitnih maski sa lica, posle zatvaranja i poslednje privremena bolnica u Vuhanu.

Kina je danas odgovorila i na optužbe iz SAD da će se svet boriti sa koronavirusom dva meseca duže, jer je Peking ublažio mere predostrožnosti.

“Pozivamo američke zvaničnike da poštuju objektivne činjenice i međunarodno javno mnjenje. Trebalo bi da više rade na jačanju saradnje i sprečavanju širenja virusa, a ne da se bave napadima i diskreditacijom Kine”, rekao je portparol kineskog MIP-a Geng Šuang.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije pozvao je sve zemlje da, pošto je proglašena pandemija, “udvostruče” borbu protiv koronavirusa.

“U danima i sedmicama koji su pred nama, očekujemo da se broj slučajeva, broj smrtnih slučajeva i broj pogođenih zemalja povećava”, rekao je direktor SZO Tedros Adhan Gebrejesus.

SAD se pripremaju za hiljade novih slučajeva infekcije koronavirusom i apeluju na Amerikance koji se vraćaju iz inostranstva da ostanu u dvonedeljnoj kućnoj izolaciji. Američki predsednik Donald Tramp na 30 dana obustavio je putovanja iz 26 evropskih država u SAD.

Šefovi Evropskog saveta i Evropske komisije naveli su da je pandemija koronavirusa “globalna kriza koja nije ograničena ni na jedan kontinent i zahteva saradnju, a ne jednostrano delovanje”.

“Upotrebićemo sve alate koje imamo na raspolaganju da obezbedimo da se evropska privreda odupre ovoj oluji”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je nove mere za usporavanje širenja koronavirusa u Austriji, koje predviđaju i obustavu verskih službi u crkvama. 

U Italiji je za mesec dana broj zaraženih koronavirusom sa svega tri povećan na više od 10.000, a mere koje je italijanska vlada uvela u nastojanju da se spreči dalje širenje virusa najoštrije su u Evropi. Od sutra će biti sve zatvoreno, osim apoteka i supermarketa.

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će ući u samoizolaciju, nakon što su on i njegova žena ispoljili simptone koronavirusa i trenutno čekaju rezultate testa. 

Evropska komisija je odlučila da od ponedeljka, 16. marta, većina njenog osoblja zbog širenja koronavirusa radi od kuće.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here