Vučić: Klinički centar Srbije kao nosač aviona, dragulj zdravstva

0
448

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije (KCS) u okviru prve faze radova, koja je započeta krajem 2018. godine. Reč je o rekonstrukciji stare zgrade i izgradnji nove zgrade Urgentnog centra, koja će imati više od 300 ležajeva za pacijente i više od 200 ležajeva na odeljenju intenzivne nege.

“Ovde gradimo budućnost i sigurnost za naše građane”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, to će biti “dragulj” u zdravstvenom sistemu Srbije, a dodao je da je tražio da se koriste najbolje tehnologije. “Samo za opremu je izdvojeno 43 milina evra”, rekao je Vučić podsetivši da se ulaže i u druge zdravstvene centre u Srbiji.

On je rekao da će se u novoj zgradi KCS “spasavati hiljade života na nedeljnom, mesečnom nivou” iz Srbije, ali da će ta ustanova značiti i ljudima iz regiona.

Kako je rekao, po “kompleksnosti” radova, sa ugrađenim kilometrima kablova, tonama materija, to se može uporediti sa “nosačem aviona”.

“Radovi na KCS ali i drugim objektima u zdravstvu pokazuju brzinu kojom Srbija napreduje”, rekao je Vučić.

Predsednik je radove obišao sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem.

Na gradilištu su ga dočekali radnici koji su stajali u dve kolone i koji su mu kratko, ali gromoglasno aplaudirali dok je prolazio između njih.

On je i zastao da porazgovara sa nekima od njih, što su i ispratile kamere brojnih medija.

Predsednik je rekao da se radi o projektu od presudnog znacaja, s obzirom na to kroz šta je Srbija prošla proteklih nedelja.

Rekao je i da neće biti bolje bolnice u ovom delu Evrope i da neće biti problema sa ventilacijom kao što je bio slučaj, recimo, u Dedinju.

“Povećanje plata ostaje za stalno”

Predsednik Srbije izjavio je da nedavno povećenje plata zdravstvenim radnicima od deset odsto ostaje za “stalno”, navodeći kako veruje da će do kraja godine uslediti i novo povećanje, ali je naveo i da treba znati da državna kasa “nije ćup iz kojeg može da se vadi”.

“Želimo da zadržimo zdravstvene radnike koji su pokazali tako veliku odgovornost u vreme epidemije koronavirusa”, rekao je Vučić, govoreći o tome da li je ovo nedavno povećanje plata važilo samo za jednu priliku.

On je naveo da je malo koja zemlja bila u stanju da u vreme epidemije izdvoji sredstva za povećanje plata zdrastvenim radnicima.

Govoreći o brizi za njih, on je naveo da je pre sedam godina doktor na Infektivnoj klinici imao 64.000 dinara platu, bez dežurstava, dok je danas ona 107.000 dinara.

“Situacija u Vranju nešto bolja nego juče”

Na pitanje o epidemiološkoj situaciji u Vranju, on je rekao da je dobio rezultate po kojima je “nešto bolje nego juče, ali da i dalje nije dobro”.

“Žarište je nešto manje, radimo širok zahvat da proverimo sve kontakte sa zaraženima da ih što pre lečimo”, naveo je Vučić.

Kometarišući primedbe da je vojska poslata u Šid, na lokacije gde su centri za migrante, kao deo predizborne kampanje, on je rekao da će njegovi protivnici što god da uradi to nazvati delom kampanje.

“A ja se u toku izborne kampanje trudim da se manje vidi ono što radim. Ali ne možete ljudima da objašnjavate da morate da radite svaki dan da bi imali rezultate”, rekao je Vučić, navodeći da ne želi da se dopadne svima već da se vide rezultati.

“Srbija ima fer odnos prema migrantima”

Govoreći o migrantima, Vučić je rekao da Srbija ima fer odnos prema tim ljudima, jer je imala istu takvu vrstu iskustva i razume muke ljudi koji dolaze iz Sirije, Irana, Avganistana ili Pakistana.

“Uvek smo pokazivali solidarnost pa cemo i ubuduće. Nigde gotovo nismo imali probleme, a rešavali smo ih čim su se pojavljivali… Te ljude dočekujemo sa hlebom i solju, ali isto želimo i sigurnost za građane Srbije i da im niko ne upada u dvorišta. I da sprečimo međumigrantske sukobe”, rekao je on.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here