Vučić na Pinku: Vodeći lekar i tumač istine o Novom Pazaru

0
325

“Ne postoji ništa što je Novom Pazaru potrebno, a da Novi Pazar nema”, glasila je rečenica predsednika Aleksandra Vučića u današnjem intervjuu na Pinku, posle neuobičajeno dugog perioda “tihovanja”, bez pojavljivanja u javnosti.

Ovo je ista ona poruka koju je Ana Brnabić odnela juče u Novi Pazar. Naime, predsednica Vlade je, kako je izjavila Tanjugu, otišla sa ministrom Lončarem u ovaj grad jer je želela da ode tamo i “pokaže šta je prava istina”.

Prava, zvanična i neupitna istina, dakle, jeste da Novom Pazaru ništa nije potrebno, a sve što se događa u ovom gradu jesu političke manipulacije, zloupotrebe, širenje panike i pisanja “opskurnih portala”, kako reče premijerka.

Predsednik je čak danas rekao da “neće dozvoliti bilo kome da govori da je užasna situacija u Novom Pazaru”.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

No, ta se zabrana govora očigledno ne odnosi na njega samog. Jer, odmah pošto je rekao da ne postoji ništa što je Novom Pazaru potrebno, predsednik je dodao da je “problem bio u manjku lekara, jer je mnogo njih zaraženo”, te da danas ide 14 zdravstvenih radnika iz Kragujevca za Novi Pazar.

Zbilja? Zašto, ako Novom Pazaru ništa nije potrebno?

Kaže dalje Vučić: “Problem je bio u organizaciji, to su sistemske greške, ali se zbog toga ne može optuživati država”.

Ko je odgovoran za sistemske greške, ako nije država? I kakav sad problem, kad problema nema?

Pomoć za bolnicu kojoj ništa ne treba

Podsetimo, juče su Brnabić i Lončar “doneli mnoštvo medicinske opreme – monitore, defibrilatore, skafandere, vizire, antibakterijska sredstva i još mnogo toga potrebnog za borbu za ljudske živote”.

Postavlja se logično pitanje – zašto? Čemu donošenje tolike opreme najopremljeniju i najbolju bolnicu u Srbiji? Zašto, ako je, kako reče Vučić, “bolje opremljena nego bilo koja nemačka bolnica u gradovima do 100.000 stanovnika”?

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

U najbolje opremljenoj bolnici, dakle, koja je bolja i od nemačkih, pacijenti sede i leže po hodnicima, spavaju po više njih u istom krevetu, iz nje se vraćaju pacijenti sa teškom kliničkom slikom na kućno lečenje. Kako li je onda u drugim bolnicama, ako je u ovoj, najboljoj, ovako?

Isto kaže predsednik: “Morali smo pokazati više empatije i svega drugog prema novozaraženima u bolnici, neuporedivo više pažnje. Moralo je da reaguje Ministarstvo zdravlja, da mnogo ranije, bar četiri dana pre, proglasi celu bolnicu kovid bolnicom”.

A sve to dan nakon što je Ana Brnabić, bez trunke empatije, ljudima koji su joj izvikivali imena članova porodice koji su oboleli ili preminuli od korone rekla da su oni zapravo samo politički aktivisti i time odbacila sve što su imali da joj kažu. Tom prilikom se Brnabić pohvalila da je filantrop i da je lično kao predsednica Vlade osnovala Savet za filantropiju,

Od Vučića je, čak, za ovu neshvatljivu nečovečnost dobila i pohvalu: “Premijerka se dobro snašla, ona se bori i to poštujem više od svega. Ne postoji čovek koji u politici ne greši i može sve da drži pod kontrolom.”

“Peglanje” informacija o Novom Pazaru

Dobar deo intervjua Vučić je iskoristio da pokaže da država/stranka nije dobro reagovala u Novom Pazaru, ali ne u smislu da je trebalo da popravi situaciju, već da ispegla sve informacije koje su stizale iz Novog Pazara i Tutina, kroz društvene mreže i “opskurne portale”.

Uostalom, to je bio i cilj jučerašnje posete Brnabić i Lončara:

“Jako je važno da damo pravu sliku i stavimo pravu sliku na sve vesti koje se šire društvenim medijima”, rekla je Brnabić juče, dok je Vučić danas izjavio da “nije video dovoljnu angažovanost kod dela ljudi, ne samo prethodnih dana već i ranije, pošto ne reaguju kada je situacija teška, dok stižu da se pojave na svakom mestu kada treba da prikupe laki politički poeni”.

Foto:Ana Lalić/Nova.rs

“Ja sam još od prošlog četvrtka i petka predlagao da se ide u Novi Pazar, ali, šta da se radi, ne može sve da spadne na dva čoveka”, rekao je Vučić.

Zašto da se ode, ako je sve u redu? Pa, zato da bi vest bila ono što kaže predstavnik SNS-a, te da se zagluše sve glasniji vapaji ljudi da im se pomogne.

Gde je Krizni štab?

Posebno je pitanje – gde je i šta radi Krizni štab? Zašto Krizni štab ne obaveštava javnost o novim merama, već to radi Vučić?

“Nošenje maski u zatvorenom protoru do daljnjeg ostaje mera u cilju suzbijanja širenja virusa, a o donošenju restriktivnijih mera moramo da budemo obazrivi, kako ne bismo ugrozili našu ekonomiju”, rekao je danas Vučić, zamenjujući sve lekare iz Kriznog štaba.

Oni, istina, gostuju raštrkani po raznim televizijama, ali još od maja nisu održali nijednu konferenciju za medije, gde bi mediji mogli da ih priupitaju za gomilu kontradiktornih stvari koje upravo od članova Kriznog štaba stižu u javnost.

Mediji i javnost i dalje čekaju na potpuno rutinske informacije – gde su novozaraženi, kog su uzrasta i pola, u kojim bolnicama su preminuli zaraženi kovidom… Objavljivanje informacija o geografskoj raspodeli novozaraženih prekinuto je još 10. juna, dok onaj o umrlima nikada nije ni bio objavljivan. Umesto toga, Vučić saopštava da je situacija u Beogradu “gora nego u Novom Pazaru” a opet – u Novom Pazaru je uvedena vanredna situacija, dok je Krizni štab u ponedeljak nakon višesatnog većanja saopštio da Beograđani treba da nose maske.

Sa svoje strane, Vučić je apelovao na građane da budu odgovorni po pitanju nošenja maski, kako novih mera ne bi bilo, te primetio da većina građana u proteklom periodu nije bila odgovorna.

“Korona žurku” u SNS-u prilikom proslave pobede na izborima nije pominjao.

Izvor: Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here