Vučić na Sednici Skupštine posvećenoj Kosovu: Ako ne pristanemo na kompromis, izgubićemo sve

0
217

U Skupštini Srbije počela je posebna sednica, na čijem je dnevnom redu izveštaj o Kosovu i Metohiji, koji poslanicima predstavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Vreme je da biramo između slatkih laži i gorke istine“, rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja na sednici parlamenta.

Vučić je istovremeno rekao da niko ne treba da pomisli da se neće više od drugih boriti za naš narod na KiM i za KiM i to posebno od onih koji istinu znaju, a namerno je prećutkuju.

Predsednik je rekao i da bi raspravu o KiM trebalo početi odgovorom na važno pitanje: „u šta verujemo, u laži ili u istinu – jer, bez toga, nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti“.

TANJUG / RADE PRELIC

Bez toga nećemo znati gde je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gde smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Bez tog odgovora nema, kaže predsednik, ni odgovora na to mogu li Srbi, koje su zbog KiM protivpravno bombardovali da računaju na međunarodno pravo i pravdu.

„Ko su nam prijatelji i da li imamo pravo da budemo neprijatelji sa onima od kojih u velikoj meri zavisi naša budućnost? Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom“, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je NJegoš govorio da je samoobmana ubitačna i za ljude i za narode i upitao da li smo u Srbiji svesni toga da ako obmanjujemo sebe ne znači da ćemo sami sebe uspeti i da prevarimo.

„I da nećemo sutra imati onoliko Kosovo u Srbiji tako što ćemo se grčevito držati svojih maštarija. Da ne vredi to što krivimo realnost, selektivno biramo informacije i pokušsavamo da to uklopimo u ono što mi želimo…“, primetio je Vučić.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

On je naveo da nije slučajno Isidora Sekulić rekla da smo mi narod koji u stvarnost ne veruje i koji stvarnost ne voli.

„Vere i ljubavi za realnost nikada nismo imali. Ne ide to i vreme je da otvoreno izabremo između slatke lažzi i gorke istine“, istakao je Vučić.

On je rekao da je njegov posao kao predsednika da ljudima saopšti istinu, kakva god bila, nekad gorku i neprijatnu.

Vučić je rekao da niko ne treba da pomisli da se neće više od drugih boriti za naš narod na KiM i KiM i to posebno od onih koji istinu znaju, a namerno je prećutkuju, koji bi da ratuju, ali tako da ginu ne njihova, nego tuđa deca.

„I koji nam svakog dana drže patriotska predavanja koja nikome ne bi smeli da drže“.

Vučić: Ako ne pristanemo na kompromis, izgubićemo sve

Ako Priština bude ukinula takse, daću sve od sebe, dok sam predsednik Srbije, da pokušamo da pronađemo neko rešenje, izjavio je danas Aleksandar Vučić i ukazao da ćemo, ako ne pristanemo na kompromis, sve izgubiti.

„Hoćemo li da pristajemo na zamrznuti konfklikt ili da probamo da tražimo rešenje. Dok sam predsednik, još tri godine, daću sve od sebe, ukoliko ukinu takse, da pokušamo da pronađemo nekakvo kompromisno rešenje, u kome će se voditi računa o interesima našeg naroda, bezbednosti naših ljudi, crkvama i manastirima, kao i o interesima Srbije“.

Vucić je ponovio da će se zalagati za nekakvo kompromisno rešenje i naglasio da precizna istraživanja kažu da nam sledi propast, ako do rešenja ne dođe.

„To govorim zarad istorije, jer pretpostavljam da je moguće da ne dođemo do kompromisa u narednih pet ili 10 godina, a to bi bila katastrofa i za Srbe i Albance. Posledice bi bile katstrofične za nas u ekonomskom ,socijalnom i demografskom aspektu.“

Ističe da trenutno nema čak ni dijaloga, kao i da dogovor i kompromis nisu poraz, već pobeda – ako ne pristanemo, izgubićemo sve.

To je, kako kaže, poručio lažnim rodoljubima i zaštinicima srpskih interesa koji bi da tuđa deca brane KiM.

„Važno je da istaknem da ma koliko mnogi uživaju u nerešavanju i misle da zavisi sve od svetskih okolnosti… svako ko to govori ne govori istinu. Ako ne bude kompromisnog rešenja, biće napada Albanaca na Srbe na Kosovu, jer Albanci gube živce“, dodao je Vučić.

Ako bude kompromisa, biće referendum, ishod – obavezujući

Ako bude kompromisnog rešenja, mada sam skeptik po tom pitanju, narod će o tome morati da se izjasni i, za razliku od drugih zemalja, kod nas će odluka naroda biti obavezujuća, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svodeći današnje obraćanje u parlamentu, predsednik Srbije je rekao da nama u prvoj fazi ostaje da čekamo da vidimo da li će Amerikanci i Evropljani ubediti Albance da ukinu taske.

„Nastavka suštinskih razgovora bez ukidanja taksi neće biti. Tačka. Ukoliko ukinu takse ići ćemo da razgovaramo, da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje. Ukoliko ga slučajno bude, a skeptik sam po tom pitanju, doći ćemo i pred parlament i pred narod da se o tome izjasne. I za razliku od nekih drugih zemalja, članica i nečlanica EU, kod nas će odluka naroda da bude obavezujuća. A ne – referendum nije prošao, ali koga briga za referendum“, rekao je on.

Kod nas će biti onako kako odluči narod i onako kako narod bude rekao, naglasio je Vučić.

Ako ništa od toga ne bude slučaj i dođe do najgoreg scenarija, i Albanci napadnu naš narod na KiM, ma koliko to bilo teško, a veoma je teško, jer se na KiM nalazi NATO – progon i pogrom srpskog naroda nećemo dozvoliti.

„Imali smo dovoljno “Oluja“, “Bljesaka“ , mnogo nesreća i više takve nesreće srpskom narodu nećemo dozvoliti“, poručio je on.

Kako kaže, o tome su obavešteni i najviši međunarodni opredstavnici, uključujući i komandanta NATO.

„I to je jedan od malih razloga zbog čega pogroma i progona nema, a da su se neki setili da treba da imaju vojsku i policiju 10-12 godina ranije možda bismo nešto više mogli da sačuvamo“, dodao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u parlamentu da se naslušao priča o tome ko su izdajnici u Srbiji i poručio da o tome nemaju pravo da govore oni koji ničim nisu zaštitili srpski narod.

„Naslušao sam se toga za najbolje Srbe da su izdajnici, od predvečerja kosovske bitke do danas. A to su nam uvek saopštavali najgori Srbi, najteže epitete koristili i najgore uvrede izgovarali, a da nikada nisu ni sagledali šta ko radi ni šta su čiji rezultati“, rekao je Vučić u obraćanju na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM.

Zbog toga je, kaže, uvek tražio da se pogledaju rezultati i da se vidi šta ostaje iza nas.

„Ja bih postavio pitanje za sve njih. Da li postoji taj junak, taj Obilić, taj osvetnik Kosova, danas? Koji će jednim činom i tako lako, kako oni pričaju, da vrati svetu zemlju pod naše okrilje. I gde je on?“, pitao je Vučić.

Kako kaže, neka mu, među vladikama, pesnicima, intelektualcima, političarima, pokažu tog junačkog sina.

Za 30 godina prepolovljen broj Srba na KiM

Predsednik Srbje Aleksandar Vučić danas je upozorio na katastrofalne razmere nacionalne katastrofe kroz koju je naš narod prolazio navodeći da od 1961. godine i demografski gubimo tle pod nogama na Kosovu i Metohiji.

Te godine imamo 27 odsto Srba, vec 1971. – 21 odsto, 1981. godine 15 posto Srba, a 1991. samo 11 odsto, što znaci da je za 30 godina broj Srba na KiM prepolovljen.

Kolike su razmere nacionalne katastrofe pokazuje i broj srpske dece u školama: tako je 1961. srpske dece bilo oko 100.000, 1999. – 59. 000, a danas svega 16. 000 srpske dece u školama.

Vucić je izneo podatke o porazajućim demografskim kretanjima.

Danas na Zapadnom Balkanu zivi 7,46 miliona Srba, a oko 4 miliona i 70 000 Albanaca, naveo je Vucicć dodajući da je u Srbiji negativan prirodni prirastaj, a Albanci imaju pozitivan.

Ukoliko se nešto ne promeni, prema proceni UN, 2100. Srba će biti dvostruko manje nego Albanaca.

Prema procenama UN iz 2015. Srba će biti 6,23 miliona, dok će Albanaca 2050. biti za 1,92 miliona više, i to 5,99 miliona.

2100. biće 9,64 miliona Albanaca, a Srba oko 4,327 miliona.

Vucicić je istakao i da bi se ostvario pozitivan prirastaj zene u Srbiji treba da rađaju 3,2 dece, inače ćemo imat malu šansu da govorimo o sopstvenom opstanku.

On je rekao i da posle devedesete, ko god dosao na vlast, bez obzira kakave namere imao, bio je u teskoj situaciji da nesto sacuva, a tome su, kako je naveo, doprineli brojni problemi kao sto su loše odluke komunistickih vlasti o zabrani povratka Srba i Crnogoraca na KIM.

Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić, svi članovi njenog kabineta, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić, predstavnici Srpske liste, šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Prisutno je 156 poslanika SNS, SPS-JS, SRS, LDP, LSV i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

Poslanici dela opozicije okupljene oko SzS koji bojkotuju rad parlamenta, nisu prisutni u sali.

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj i da iznesu svoje stavove.

Predsednik Dveri Boško Obradović i nekoliko poslanika tog pokreta okupilo se ispred ulaza u Skupštinu Srbije, neposredno pred početak sednice parlamenta o Kosovu, kako bi sačekali dolazak predsednika Aleksandra Vučića.

Oni su razvili transparent na kojem piše „danas izdaja – sutra robija“.

Ispred Skupštine došlo je do incidenta kada je vozilo sa predsednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem izguralo poslanike Dveri koji su ispred parlamenta došli da sačekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Dveri Boško Obradović optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se poneo kao kukavica prilikom dolaska u parlament jer je „poslao žene i svog političkog oca“ (Vojislava Šešelja) da ga brane i prave incidente.

Beogradski mediji navode da će Vučić govoriti najmanje dva ili tri sata na posebnoj sednici.

U uvodnom govoru predsednik Vučić će izneti istorijske činjenice o odnosima Srba i Albanaca, ali će predstaviti i detaljnu analizu sadašnjih odnosa dva naroda, navodi „Kurir“.

List dodaje da će predsednik Srbije govoriti i o konkretnim rešenjima za budućnost.

Predsednik Vučić će u parlamentu govoriti i o nacionalnom pitanju, ali i o ekonomiji i demografskoj situaciji u Srbiji.

U tom izveštaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KiM.

„Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće“, piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarije za KIM i koji je dostupan javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here