Vučić: Nikada ih za to nisam molio, nikad neću ni moliti – ako hoće neka otvore…

0
165

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reka je danas da Srbija ima pet poglavlja spremnih za otvaranje u pregovorima sa EU, možda i sedam, a da li će ona biti otvorena – to, istakao je, zavisi od političke volje EU.

„Što se tiče poglavlja, nikada ih za to nisam molio, nikad neću ni moliti – ako hoće neka otvore… Imamo pet spremnih poglavlja, možda i sedam, ali to je njihova politička volja i ništa drugo. To je pitanje njihovog političkog odnosa prema Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je Vučić na sednici Konventa o EU.

Dodao je da razume političke interese unutar EU.

„Jedan od predsednika jedne zemlje EU rekao mi je – “ja sada imam izbore, moram da pobedim, ako vam kažem da ćete išta da dobijete, onda neću pobediti“. Rekao sam: “Šapo!“ Čovek je bio iskren“, rekao je Vučić.

On je dodao da su razgovori sa EU sada iskreniji nego što su bili, kao i sa Amerikancima.

„Sve je kristalno jasno. Oni kažu sve što misle, mi kažemo šta mislimo“, zaključio je Vučić.

Vučić: Izveštaj EK generalno pozitivan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku naše zemlje generalno gledano pozitivan, a da je od posebnog značaja pozitivna ocena napretka u oblasti dobrosusedskih odnosa.

Vučić je, na plenaralnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, istakao je da izveštaj nije nevažan, ali da ne smatra i da je svaka reč „biblijska“.

Ukazao je na zamerke u vezi javnih nabavki, dodajući da je napisano da nema napretka, a reč je o provođenju međudržavnih sporazuma, odnosno to što idemo na skraćenje postupaka.

„Ako ima neko u EU da nas nauči da ubrzamo, da javne nabavke budu transparetne, a da postoje garancije da neće biti korupcije, neka nam to pokažu. Ne možemo da čekamo par meseci na dva dela koja su potrebna EPS-u, a da nemamo pad proizvodnje struje. Potreban nam je fleksibilan sistem javnih nabavki, koji će da garantuje transparentnost i spreči korupciju“, objasnio je Vučić.

Ponovio je da je važno da smo dobili pozitivnu ocenu dobrosusedskih odnosa.

„Mislim da je bitno da te odnose unapređujemo. Sa Hrvatskom neću to da ograničavam na pola godine ili dve. Siguran sam da će u budućnost odnosi biti bolji. To neće biti lako zbog rezultata izbora za Evrospki parlament, gde su dve najveće stranke osvojile zajedno samo 40 odsto glasova, a ostatak antisistemske i ekstremno nacionalističke partije. Glasovi HDZ-a otišli su ekstremnim nacionalističkim strankama“, objasnio je on.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here