Vučić o Kosovu: Narodu kažem nije sve naše, ali nije ni sve njihovo

0
172

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je kao “pričanje gluposti” najavu kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija da će, ako ukine takse, uvesti recipročne mere Srbiji i poručio kosovskim Albancima “da se upristoje, povedu računa i shvate da ne mogu da nas maltretiraju” jer, kako je dodao “ne zavisimo mi od vas nego vi od nas”.

Gostujući na televiziji Pink Vučić je Albancima poručio da “prestanu da lažu o trovanju, da prestanu da maltretiraju srpski narod na Kosovu i kada se upristoje da kažu da žele razgovor, razgovora će biti”.

“Za mene je Kosovo deo Republike Srbije, ali za razliku od svih drugih, ja neću da lažem naš narod, ja neću da mu kažem e sve je naše, i lako ćemo mi to, i da se junačim, jer obično nas ta laka rešenje vode do ambisa. Ja narodu kažem nije sve naše, ali nije ni sve njihovo”.

Komentarišući izjavu lidera Pokreta za preokret Janka Veselinovića da ne sme da kaže Kurtiju da po Ustavu Srbije Kosovo nije država, Vučić je rekao da sme da kaže, i da je srpska država nezavisna i da donosi odluke u interesu naroda nezavisno od velikih sila.

On je rekao da je “u vreme Vučića 13 država povuklo priznanje Kosova a četiri priznale, dok je za vreme prethodne vlasti 89 država priznalo Kosovo”. 

Vučić je ponovio kritike na račun prethodne vlasti, koja, kako je rekao, nije izdala ni saopštenje kada je Kosovo proglasilo nezavosnost.

Trovanje izmišljeno jer kosovski političari ne znaju šta će sa sobom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće odustati od insistiranja na sveobuhvatnoj istrazi o navodnom trovanju članova Centralne izborne komisije Kosova kovertama sa glasovima iz centralne Srbije.

“Nećemo da zaboravimo tu priču, hoćemo da vidimo ko je otrovan i kakvi su to srpski teroristi”, izjavio je Vučić tokom gostovanja na televiziji Pink. 

On je ocenio da je to trovanje izmišljeno jer kosovski političari “ne znaju šta će sa sobom”. 

“Trenutna vlast bi da kupi vreme kako bi se desila viša sila da oni ostanu na vlasti, a ovi drugi žure da vladaju”, dodao je Vučić.

Kako je kazao, Priština je nervozna zbog rezultata Srpske liste.

Srbija nastavlja ka EU, ali ne dozvoljava da joj se ugrozi prijateljstvo sa drugim zemljama 

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji jer je to “pametna i mudra odluka”, ali da nikome “nećemo dozvoliti da ugrozi prijateljstvo” sa Rusijom, Kinom, Japanom i Turskom. 

Vučić je, tokom gostovanja na televiziji Pink, kazao da je 67 odsto trgovinske razmene sa Evropskom unijom, da je najveći izvoz, ali i da najveći broj investicija dolaze iz EU. 

On je dodao da će Srbija istovrememo graditi prijateljstva i ostati u “dobrom odnosu sa svima”. 

Komentarišući izjavu Madjarskog premijera Viktora Orbana da će, ukoliko Turska pusti izbeglice, silom braniti mađarsku granicu sa Srbijom, Vučić je rekao da će ukoliko se to desi “i Srbija sačuvati svoju granicu”. 

On je dodao da u tom slučaju odluku neće donositi bez konsultovanja sa svojim evropskim partnerima. 

Vučić je kazao da smatra da u tom slučaju treba da imamo human odnos prema izbeglicama, ali da čuvamo svoje interese i dodao da “ljudi ne treba da brinu”.

Dvostruki aršini ambasade Velike Britanije

Aleksandar Vučić ocenio je da fotografisanje ambasadora Velike Britanije sa predsednikom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijom ispred zastave Albanije i njihov stav o tome predstavlja dvostruke aršine.

“Zamislite da je Milorad Dodik okačio srpsku, ili bar zastavu Dombasa, da li bi se tada slikao britanski ambasador s njim”, upitao je Vučić. 

Kako je kazao da je sve razumeo iz zvaničnog odgovora ambasade Velike Britanije. 

“Ponosni smo što smemo narodu da kažemo istinu, da odogovorimo na civilizovan način”, dodao je on. 

Aljbin Kurti je povodom Vučićevog pitanja ambasadi Velike Britanije kazao da ne bi trebalo da komentariše nacionalne simbole Albanaca, na šta je Vučić odgovorio da će sve da komentariše. 

“Kurti je pomislio da je mnogo važan. Ne, nego ćeš ti (Kurti) da mi zabraniš, ti si bog otac pa ćeš da mi zabraniš”, istakao je Vučić.

Vučić je na Tviteru pitao ambasadora Velike Britanije na Kosovu Nikolasa Abota o zastavi pod kojom je bio na jednom sastanku sa Kurtijem. Britanska ambasada je u odgovoru na pitanje Vučića poručila: “Ne biramo mi kako naš sagovornik, u partijskom svojstvu, uređuje svoje prostorije”, a Vučić je zahvalio zbog “jasnog odgovora” i dodao: “Svi smo sve razumeli”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here