Vučić za zagađenje vazduha krivi bolji standard građana

0
211

“Vazduh je lošiji onoliko koliko nam je standard viši” – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio hitne mere Vlade, koja danas ima sednicu zbog zagađenog vazduha u Srbiji. Kaže i da je pitao premijerku Anu Brnabić da li je ministar životne sredine Goran Trivan živ, jer se danima nije oglašavao o nezdravom vazduhu.

Kako piše N1, premijerka Ana Brnabić je za danas u 15 sati zakazala hitnu sednicu Vlade zbog zagađenog vazduha. Ova tema nije zaobišla ni predsednika Vučića, koji je, iako to nije u njegovoj nadležnosti, najavio da će biti donete hitne mere.

Vučić

Takođe je pojasnio i da je viši standard građana razlog što dišu nezdrav vazduh.Pitao premijerku da li je ministar životne sredine živ; foto: Vanja Keser

Dolazeći na posao video sam da je u skoro svim kolima po jedna osoba. Da li smo imali bolji vazduh pre dve, četiri ili 10 godina? Vazduh je lošiji onoliko koliko nam je standard viši. Hoćete zelenu energiju, a nećete male hidroelektrane, hoćete da zatvorite Kolubaru, da se dogovorimo, da zatvorimo radna mesta – upitao je Vučić, a prenosi N1.

Vučić je rekao i da je pitao premijerku da li je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan živ.

Da se javi, kaže nešto, pita nešto građane – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke je u odgovor o kvalitetu vazduha upleo i politiku i opoziciju. Objasnio je da je ministar Trivan iz Socijalističke partije Srbije, a da će opozicija Vučića da optuži za zagađenje vazduha.

Jer im je Vučić bio kriv i za kišu i sušu – dodao je.

Podsetimo, da građani nisu dovoljno informisani o ozbiljnosti problema zagađenog vazduha, kao i da za dve godine ništa konkretno nije urađeno, primetio je Zaštitnik građana koji je prvo počeo kontrolu Ministarstva životne sredine, a potom i 6 lokalnih samouprava, među kojima je i Niš.


Trivan: Ministarstvo učinilo sve, odgovornost na lokalnim samoupravama

Ubrzo nakon Vučićevog pitanja “da li je ministar životne sredine živ”, na sajtu Vlade objavljeno je njegovo saopštenje. Goran Trivan tvrdi da je Ministarstvo životne sredine na čijem je čelu uradilo sve što je u njihovoj nadležnosti da smanji zagađenje vazduha.

Zakonsku odgovornost prebacuje na lokalne samouprave. Kaže da su od njih tražili da odgovore da li su izradili planove kvaliteta vazduha, što je u Nišu prema najavama Radne grupe počelo da se radi pre par meseci.

On je precizirao da je dopis lokalnim samoupravama o planovima za merenje kvaliteta vazduha poslat u novembru prošle godine, ocenivši da su odgovori katastrofalni i da se to neće tolerisati. Inspekcija je zato dobila nalog da hitno ode u sve lokalne samouprave i na terenu proveri da li postoje planovi i da li se oni sprovode, rekao je Trivan i naveo da će svi koji nisu izradili planove biti kažnjeni prema zakonu – navodi se u saopštenju.

Najavio je i da će za desetak dana obavestiti građane šta je inspekcija utvrdila, odnosno šta je na lokalu urađeno da se smanji zagađenje vazduha.

Ono što tvrdi da je dosad urađeno je pošumljavanje, a da će do kraja ove ili sledeće godine biti zabranjen uvoz vozila sa EURO 3, a možda i EURO 4 motorima, jer je jedan od najvećih zagađivača upravo saobraćaj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here