Vučićeva partija ubedljivo prva, izlaznost nikad manja

0
471

Izborna lista koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je u nedelju na parlamentarnim izborima 62,6 odsto, pokazuju podaci Cesida i Ipsosa na osnovu 91,1 odsto obrađenog uzorka. Organizacija CRTA je saopštila da je izlaznost bila između 48 i 49 odsto.

Na drugom mestu je koalcija SPS-JS sa 10,9 odsto, a na trećem lista Aleksandra Šapića sa 4,2 odsto. Za cenzus od tri odsto se bori još Pokret za obnovu kraljevine Srbije koji je, prema poslednjim procenama, osvojio 2,7 odsto glasova.

Od manjinskih partija u parlament će ući SVM sa 2,3 odsto glasova, Muamer Zukorlić sa jedan odsto i možda Albanska demokratska alternativa koja je brojala pred kraj brojanja glasova o,9 odsto.

Pokret slobodnih građana osvojio je 1,8 odsto, Suverenisti Saše Radulovića 2,6 odsto, Metla (DSS) 2,4 odsto, Zavetnici 1,6 odsto, Levijatan 0,8 odsto, a lista Čedomira Jovanovića 0,3 odsto glasova.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ta stranka na današnjim parlamentarnim izborima dobila „ogromno poverenje građana“, „najveće ikada u Srbiji“.

On je naveo da je od nešto manje od tri miliona i 300 hiljada birača koji su danas glasali, SNS dobila više od dva miliona glasova što je „apsolutna pobeda“.

Vučić je istakao da je SNS pobedila svuda, naročito u inostranstvu – „od Čikaga, Berna, Beča, Moskve, pa do Sočija“ dodavši da je u Republici Srpskoj, u BIH, gde je izašlo 87 odsto upisanih birača, SNS dobila 90 odsto glasova.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here