Za pčelare 590 miliona: Podnesite zahtev za subvencije na vreme

0
318

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine pčelarima dodeljuje subvencije po košnici u iznosu od 720 dinara. Zahtevi se podnose od 15. aprila do 31. maja, a na raspolaganju su im i podsticaji za nabavku opreme za pčelarstvo.

Poslednjih godina, pčelarska proizvodnja postaje sve unosniji posao uz bitnu napomenu pčelara, da se samo sa ozbiljnim radom i ulaganjem može lepo živeti od pčelarenja. I ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je pčelarstvo kao razvojnu i izvoznu šansu srpske privrede i zato je i pčelarska proizvodnja obuhvaćena programom dodela različitih vrsta podsticaja. U ovoj godini za podsticaje po košnici pčela izdvojeno je 590 miliona dinara.

Zahtevi se podnose od 15. aprila do 31. maja 

Kako nam je objasnio Živko Stefanović, savetodavac za agroekonomiju pčelari će po registrovanoj košnici dobiti 720 dinara. Pravo na podsticaje ima pravno i fizičko lice ili preduzetnik pod uslovom da su :

 1. Upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava
 2. Prijavili vrstu i broj životinja
 3. Izvršili obeležavanje košnica pčela u centralnoj bazi

Pre podnošenja zahteva neophodno je uraditi redovno prijavljivanje stanja na pčelinjaku, ovlašćenom obeleživaču a to se vrši dva puta godišnje u periodu od 1. do 31. aprila i od 1. do 31. oktobra. Ti podaci se centralnoj bazi dostavljau u roku od sedam dana i na osnovu njih se obračunavaju i isplaćuju podsticaji,” objasnio je  Stefanović.

Podsticaji po košnici pčela se dodeljuju za najmenje 30, a najviše 200 registrovanih košnica, a kako je naveo prijava je veoma jednostavna. “Potrebno je obrazac zahteva za podsticaje po košnici pčela za tekuću godinu podneti Upravi za agrarna plaćanja i to u periodu od 15. aprila do 31. maja. Obrazac se šalje na adresu Bulevar Kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd a mogu se naći u Poljoprivrednim stručnim službama Srbije ili preuzeti na sajtu subvencije.”

Subvencije i za organsko pčelarstvo 

Programom subvencija obuhvaćeni su i pčelari koji se bave organskom proizvodnjom, iako ih je u Srbiji malo. 

Pravo na podsticaje u ovoj proizvodnji, pčelari ostvaruju podnošenjem zahteva za svaku kalendarsku godinu, jedanput godišnje u periodu od 3. maja do 30. juna tekuće godine. Ovi proizvođači, pored opštih uslova za ispunjenje prava na subvencije moraju imati i zaključen ugovor o vršenju kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom koja važi za godinu dana u kojoj se podnosi zahtev za korišćenje podsticaja,” objasnio je Stefanović.

Prema njegovim rečima pravo na ove podsticaje mogu ostvariti pčelari koji imaju najmanje deset košnica, a iznos je 40 odsto veći nego za konvencionalno pčelarenje i iznose 1.008 dinara po košnici. Maksimalno po korisniku iznos subvencija je milion dinara. 

Nabavka opreme

Zainteresovanim pčelarima su na raspolaganju i podsticaji za kupovinu i nabavku opreme za pčelarstvo i to za:

 1. Košnice i delove košnica
 2. Satne osnove proizvedene od pčelinjeg voska
 3. Centrifuge
 4. Električni otklapač saća
 5. Kade za otklapanje saća
 6. Električne pumpe i punilice za med
 7. Prohromska ambalaža za med
 8. Topionike za vosak
 9. Automastki sto za pakovanje med
 10.  Sušara za polen 
 11. Pčelarska vaga za merenje košnica 
 12.  Stresač i izduvač pčela 
 13. Kontejner za držanje i transport pčela
 14. Duplikatore za med 
 15. Sve vrste prikoloca za motorna vozila za prevoz košnica, kontejnera i platformi
 16. Mlin za šećer i mašine za izradu pogača za dohranu pčela
 17. Ručne prese za satne osnove.

Da bi ostvarili pravo na ove podsticaje, gazdinstvo mora imati između pet i 1000 registrovanih košnica. Subvencije iznose 50 odsto od iznosa troškova, bez pdv-a. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here