Zaražena 642 medicinska radnika i 342 korisnika socijalnih ustanova

0
235

U Srbiji je dosad testirano 6.795 zdravstvenih radnika, od kojih je 642 bilo pozitivno na koronavirus, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa. Prisusustvo koronavirusa je utvrđeno i kod 342 korisnika i 72 zaposlenih u 17 domova za smeštaj starih osoba i ustanova socijalne zaštite.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je da je koronavirusom zaraženo ukupno 165 korisnika i članova osoblja gerontološkog centra u Nišu.

Iako većina ima blage simptome ili asimptomatske oblike bolesti, svi korisnici doma su hospitaliziovani u Kliničkom centru Niš, jer je, kako je istakla, reč o osetljivoj populaciji, i ukoliko se dese komplikacije, nalaze se na pravom mestu gde bi mogla da im se pruži adekvatna pomoć.

Podsetila je da veliki broj korisnika zahtveva stalnu negu, i priznala je da je zbog velikog priliva ljudi u KC Niš bilo problema a se svi pacijenti zbrinu u smislu nege, hranjenja i presvlačenja, zbog čega je angažovano dodatnih 12 medicinskih sestara i negovatelja koji će brinuti isključivo o pacijentima iz gerontološkog centra.

Članovi osoblja pozitivni na koronavirus nalaze se u karantinu u Gerontološkom centru Niš, i njihovo zdravstveno stanje se prati, dodala je Kisić Tepavčević.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković podsetio je da se od početka sugerisalo da su domovi za smeštaj starih osoba svojevrsne slabe tačke u sistemu, s obzirom na veliki broj gerijatrijskih pacijenata.

“Zbog toga su drastične mere naložene svim direktorima, ali neki su se oglušili o to. Tu su državni organi koji će sve sprovesti u skladu sa zakonom, i svi koji su se ogrešili o mere i zakon biće sankcionisani. Neće biti nikakvog popuštanja”, poručio je.

Podsetio je, ipak, da “imamo posla sa nevidljivim neprijateljem”, i da je veliki broj nas zaražen, a da nema nikakve simptome.

“Imamo zdravstvene radnike koji rade, koji odlaze kući, na njima je da preduprede mogućnost bilo kakvih kontakta, ali to je teško – imaju ukućane koji se kreću u određenom periodu. Zbog toga i imamo molbe da se distanciramo, da se smanji mogućnost zaraze sa čoveka na čoveka”, ukazao je Gojković.

Na pitanje kada će biti data dozvola za rad privremene bolnice u Šapcu, Gojković je rekao da se tavke bolnice formiraju na osnovu zaključaka Kriznog štaba koji se donose na preporuku stručnog lekarskog tima, na osnovu procene epidemiloške situacije i broja obolelih.

“Štabovi gradova nisu nadležni, a da se niko ne uvredi, ni medicinski kompetentni da organizuju takav vid i proces lečenja. Privremena bolnica zahteva veliki broj zdravstvenih radnika, u njima se zdravsteni kadar menja na svaka četiri sata, potrebna je ozbiljna logistika i to je sve razlog nemogućnosti da se one oforme u svakom gradu. Mi imamo tri velike izolacione privremene bolnice – Novi Sad, Beograd i Niš, i one su pod direktnim upravljanjem tri največa klinička centra”, podsetio je.

Dijaliza i za vreme policijskog časa

Gojković je istakao i da sve bolnice u zemlji rade 24 sata, bez obzira na to da li je u toku policijski čas ili ne. On je pozvao sve građane koji imaju zdravstvene probleme, da im policijski čas ne bude izgovor da ne odu lekaru.

“Ono što je bitno reći je da policija nikome neće praviti smetnju da dođe do bolnice da mu se ukaže pomoć. Samo molim ljude da to ne zloupotrebljavaju, jer su neki pokušavali na taj način mere da zaobiđu”, kazao je.

Pokrajinski sekretar je rekao i da se dijaliza odvija i za vreme policijskog časa, te da nisu tačni navodi da bubrežni bolesnici moraju da čekaju utorak.

Epidemilog dr Predrag Kon kazao je da u Ćupriji postoji jedan sumnjiv slučaj za koji se čeka rezultat testa, zbog čega dijaliza radi smanjenim kapacitetom, ali se ipak odvija.

Tretman krvnom plazmom izlečenih ne može da šteti

Kada je reč o pozivu izlečenim osobama da doniraju krvnu plazmu koja bi se koristila za lečenje drugih osoba, Kisić Tepavčević je podsetila da je ovo novi koronavirus i da još ne može sa sigurnoću da se kaže kolika je dužina trajanja antitela onih koji su bolest preležali, ali da neke predikcije kažu da je to najkraće 18 meseci.

“Nismo mi prvi koji žele da počnu (sa takvom terapijom), to je dosad uradilo dosta zemalja, pre svega Kina, i imali su obećavajće rezultate. Sva istraživanja pokazala su da ima efekta. Ne možemo naštetiti pacijentima, a postoji velika mogućnost da će biti napretka”, istakla je.

Komentarišući veći broj novoobolelih u Srbiji u odnosu na susedne zemlje, podsetila je da se u mnogim zemljama broj testiranih smanjuje, dok se u Srbiji povećava.

“Imamo veći kapacitet od 3.500 testiranih, ali dosad nije bilo potrebe za tim. Oko 8 odsto testiranih je pozitivno, to je najmanji procenat otkad radimo ovakvu vrstu testiranka i indirektni pokazatelj da je došlo do slabljenja virusa, da znamo šta radimo, i da radimo dobar posao”, uverena je.

Kazala je da će tek ukupna smrtnost na 100.000 stanovnika na kraju pandemije, biti pokazetelj da li je došlo do viška smrtnosti u ovom periodu.

“Vidimo da su kolege iz Kine kada je epidemija ugašena radili dodatna istraživanja – za više od 1.600 umrlih rekli su da se na kraju radilo o Covid infekciji. Pretpostavljamo da će sve zemlje na taj način vršiti evaulaciju, mi se trudimo da to u hodu rešavamo”, kazala je Kisić Tepavčević.

Kon je kazao da je upoređivanje apsolutnih brojeva u različitim zemljama, upoređivanje neuporedivih stvari, jer sam broj pozitivnih zavisi od načina testiranja, metodologije, kriterijama i toga koji su testovi korišćeni.

“Nije jedinstveno to. Ono što treba upoređivati je broj umrlih na određen broj stanovnika – 100.000 ili milion”, objasnio je on.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here