Zaustavljeno širenje požara na Staroj planini, očekuje se dolazak ruskog aviona

0
110

Na Staroj planini je zaustavljeno širenje vatre i trenutno se kod lokaliteta Arbinje samo dežura, dok je situacija kod lokaliteta Topli Do nešto teža i tamo je više od 200 ljudi na terenu, rekao je za RTS Zvonimir Baković iz Srbijašuma.

Deo požara iznad sela Dojkinci je pod kontrolom, a vatrogasci i žandarmerija su uspeli da spreče da vatra stigne do šumskog kompleksa Arbinje, pa požarima nisu bili ugroženi stanovništvo i naselja.

Iznad sela Topli Do je teža situacija zbog nepristupačnog terena, a vatrogasci su prinuđeni da pešače i po nekoliko kilometara. Očekuje se i dolazak ruskog aviona “iljušin 76”.

“Prema prvim procenama, požarom je zahvaćeno negde oko 50 hektara, a izgorela je neobrasla površina sa suvim rastinjem”, rekao je Baković, dodavši da je požar došao iz pravca Bugarske.

Vetar otežava gašenje požara a zbog teškog terena nema ni telefonskog signala pa je komunikacija otežana.

Baković je istakao da se za sada ne zna uzrok, ali da je evidentno da je 95 odsto požara ove godine izazvao čovek.

On je istakao da će biti potrebno više od 100 godina da bi se ekosistem vratio u stanje pre požara.

Kiša zaustavila širenje požara

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Pirota Sreten Savov izjavio je da je kiša koja je noćas pala na području Toplog Dola na Staroj planini, zaustavila dalje širenje požara i smanjila rizik od šteta.

“Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica, žandarmerije, dobrovoljci i meštani su i dalje na terenu i očekujemo da se vatrena stihija na tom potezu Stare planine, danas obuzda”, kazao je Savov za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, situacija na području sela Dojkinci je danas bolja nego juče. “Mi ćemo danas zajedno sa članovima Radio kluba Pirot obići ovaj teren i videti kakva je situacija na terenu”, rekao je Savov.

On je dodao da se već nekoliko dana na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije onima koji gase požar na području Toplog dola nosi pomoć. “Obezbeđujemo gorivo, hranu i vodu”, rekao je Savov.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here