Zbog korone psi u Kini od sada će biti samo kućni ljubimci

0
231

Ministarstvo poljoprivrede Kine sačinilo je uputstvo prema kojem psi u toj zemlji više neće biti smatrani stokom, već kućnim ljubimcima, što predstavlja deo kineskog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Iako se pseće meso i dalje smatra delikatesnim u mnogim regionima Kine, novom regulativom psi više neće biti svrstani u stoku, u koju se ubrajaju životinje koje se mogu uzgajati radi ishrane ili dobijanja mleka, krzna, vlakana i lekova, ili radi korišćenja u sportske ili vojne svrhe, prenosi Rojters.

„Što se tiče pasa, sa napretkom ljudske civilizacije, brigom javnosti za zaštitu životinja i njenom ljubavi prema njima, psi su se ‘specijalizovali’ za to da postanu prijatelji ljudi, a u svetu nisu smatrani stokom, pa ih regulativa u Kini neće svrstati u stoku”, saopštilo je ministarstvo, prenosi Tanjug.

Veruje se da korona virus potiče od potkovičastih slepih miševa, a moguće je da ga je među ljude prenela neka druga vrsta čiji su primerci prodavani na pijacama u Vuhanu, gde se virus prvi put pojavio.

Kineske vlasti su potom zabranile uzgoj, prodaju i konzumiranje divljih životinja i poništile sve važeće licence za to, najavivši zakonske izmene kojim bi zabrana postala trajna.

Konzumiranje psećeg mesa sve je manje popularno u Kini, a prve su ga prošlog meseca zabranile vlasti Šenžena, grada na jugu Kine.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here