Zbog požara u Australiji život izgubilo 25 osoba, uništeno oko 2.000 kuća

0
126

U požarima koji već duže od mesec dana besne širom Australije život je do sada izgubilo najmanje 25 osoba, a izgorelo je skoro 2.000 porodičnih kuća, saopštili su zvaničnici.

Proteklih nekoliko dana vatrogasci su koristili povoljne vremenske uslove pokušavajući da raskrče teren na obodima požara i da tako zaustave njihovo dalje širenje, ali stručnjaci upozoravaju na novo pogoršanje situacije.

Posle nekoliko kišnih dana, najavljen je povratak ekstremno visokih temperatura od petka, pa se strahuje da bi dva odvojena požara, koja se sada šire u Novom Južnom Velsu i Viktoriji, mogla da se spoje u još jedan „mega požar“, sa nesagledivim posledicama, preneo je BBC.

Bilans nezapamćene vatrene stihije već je tragičan, jer se pretpostavlja da je, pored najmanje 25 izgubljenih ljudskih života, stradalo više desetina, a možda i stotina miliona životinja, pri čemu koalama, kojih ukupno ima oko 25.000, preti istrebljenje.

Najteže stanje je državi Novi Južni Vels, gde je do danas izgorelo 1.588 kuća, a 653 je oštećeno.

Oko 200 kuća je nestalo u plamenu u državi Viktorija i još više od 100 u drugim državama.

Osiguravajući savet Australije je danas saopštio da se dosadašnja šteta procenjuje na 700 miliona australijskih dolara, ali se očekujue da će ona biti višestruko veća kada bude bilo moguće sagledati posledice na prostorima koji su sada nedostupni.

Nakon što je u ponedeljak Vlada saopštila da bi kriza mogla da potraje mesecima, premijer Skot Morison je rekao da će u naredne dve godine biti obezbeđene dve milijarde australijskih dolara za pomoć ljudima koji su izgubili kuće i poslovna postrojenja.

Uprkos tome, mediji žestoko kritikuju premijera zbog toga što je usred do sada nezapamćene katastrofe odlučio da praznike provede na Havajima.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here